Haber

Samsun’da Yabancı Sayısı Yüzde 39 Azaldı

Samsun Valisi Zülkif Dağlı, geçen yıl şubat ayında 48 bin 140 olan ildeki yabancı sayısının bugün 29 bin 400’e düştüğünü söyledi.

Vali Yardımcısı Hasan Öztürk ve İl Göç İdaresi Müdürü Zafer Çolak’ın eşlik ettiği Dağlı, Kardeşlik, Akrabalık, Dayanışma ve İletişim Merkezi (KADİM) ile Uluslararası Karar Merkezi’ni ziyaret etti.

Buradaki çalışmalar hakkında Çolak’tan bilgi alan Dağlı, daha sonra gazetecilere kentteki göç yönetimiyle ilgili son durumu anlattı.

Uluslararası Karar Merkezi ve KADİM’in İl Göç İdaresi ile entegre çalıştığını belirten Dağlı, “Uluslararası Karar Merkezi Ankara ve İstanbul’dan sonra geçen ay Samsun’da aynı binada hizmete açıldı. Burada oturma izni işlemleri yapılıyor. , uluslararası koruma prosedürleri, Suriyeliler için geçici koruma prosedürleri ve düzensiz göç. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Bakanlığımızın desteğiyle burayı açtık. Türkiye’de üçüncü. Bölgeye hitap edecek.” söz konusu.

Samsun’da kalan yabancılar için işlemlerin merkezde tamamlanacağını vurgulayan Dağlı, şöyle devam etti:

“Merkezde 9 ‘il göç uzmanı’ görev yapıyor. Biz ne yapıyoruz? Samsun’da başvuru sahibi olarak ilimizde ikamet eden ve üçüncü bir ülkeye giden yabancıların bekleme süreleri kısaldı. En değerli artısı da bu… Çünkü burada mülakat bekliyorlar 3-4 yıldır Samsun’dalar.Şu anda mülakatlar devam ediyor.Bekleme süreleri azaldı.Hizmetlerin etkinliği daha da arttı.Gidip gitmeme konusunda belirsizlikler var. 2023 yılında ilimizde bekleyen tüm talepleri tamamlayıp bitireceğiz.

Samsun’daki yabancı sayısı hakkında bilgi veren Dağlı, “İlimizdeki yabancı sayısına baktığımızda 10 Şubat 2022’de 48 bin 140 yabancı vardı. Uluslararası Karar Merkezi’nin çalışmalarıyla birlikte İl Göç Müdürlüğü Yönetim ve KADİM, 16 ay sonra bugün 29 bin 400.’ Bu yüzde 39’luk düşüş demek.” söz konusu.

Dağlı, 2023’ün ilk altı ayında ortalama 4 bin 336 kişiye, ilk altı ayda ise 26 bin 20 kişiye danışmanlık hizmeti verildiğini bildirdi. KADİM bünyesinde sivil toplum kuruluşları ve yerli ve yabancı kanaat önderleri ile bilgilendirme, sosyal yardımlaşma ve sosyal uyum gibi konularda sekiz istişare ve değerlendirme toplantısı düzenlenmiştir. dedi.

Göç konusunda da bilgilendirme çalışmaları yapıldığını belirten Dağlı, şunları kaydetti:

“İlimizde bulunan 108 yabancı kadına yönelik yerel sivil toplum kuruluşları iş birliği ile insan ticareti, kadına yönelik şiddet ve kadın hakları konularında bilgilendirme toplantıları düzenlendi. Samsun Büyükşehir Belediyesi ve sivil toplum kuruluşları iş birliği ile gelen yabancılara yardım ve yemek dağıtımı yapılıyor. deprem bölgesinden, sosyal destek ve manevi destek ile ilgili psiko-çalışmalar yapılmıştır.

kula-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu